Na kawe i herbate w arabskich krajach znajdzie sie miejsce i czas.sa one najczestszym napitkiem arabow.Jesli mamy gosci w domu to herbate podaje sie na tzw.dziendobry a kawe na dowidzenia.Herbate i kawe podaje sie na weselach i na pogrzebach.Te napoje towarzysza arabom przy kazdych okazjach.Arabowie nie moga wyobrazic sobie zycia bez herbaty ,kawy no i oczywiscie cukru.Cukier jest bardzo wazny,gdyz kawa i herbata musza byc mocno slodkie.
Rowniez mozna napotkac sie na male lokale ,ktore podaja tylko kawe i herbate a do tego mozna popalic sobie z argieli.
Kawa arabska jest bardzo pobudzajaca i zapach kardamonu czjemy z daleka.Mamy dwa rodzaje kawy arabskiej.Kawa murra czyli gorzka bez cukru,podawana przy potrawie masaf(tradycyjny posilek),na weselach i pogrzebach.Kawa slodka czyli z cukrem podawana dla gosci i jest pita codziennie .Obie te kawy sa z dodatkiem kardamonu.
Herbata arabska podawana jest przy sniadaniu ,obiedzie, kolacji ,dla gosci.Arabowie pija ja bez umiaru.herbate mozna pic z nana czyli mieta , z dodatkiem kory cunamonowej i kardamonu.
autor; Om Ali
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
komentarze