W Jordanii w czasie Ramadanu kazdy musi zaprosic swoja najblizsza rodzine.wiec czasami sa to duze przyjecia,kiedy zjedzie sie cala najblizsza rodzinka.U nas taka impreza odbyla sie wczoraj.tesciowa zaprosila soich rodzicow i dzieci z rodzinami.Ponad 20 osob w domu.Full hause.Cale szczescie,ze nie w moim domu,bo bym zwariowala.Tyle ludzi ,dzieciakow wszedzie i wszedzie wlaza.Nie dalabym rady,napewno bym ich wszystkich wygonila.40 minut ob naszego domu,taka wieksza wioska polozona na wyzynach.Bardzo piekne miejsce,pelne zieleni ,drzew owocowych(gruszek,sliwek,jablek,winogron).a jaki wiaterek..Cudowne miejsce.
.
Oczywiscie mansaf-glowne danie.
Mansaf, tradycyjne danie kuchni beduińskiej, składa się z arabskiego ryżu, kwaśnej śmietany(jamid) i baraniny lub kurczaka, które było przyprawiane z aromatycznymi ziołami. Duże tace pokryte są ryżem, na których mięso jest wrykladane i posypane migdałami no i oczywiscie polewane kwaśna śmietana.
mansaf powszechnie serwowany jest na specjalne okazje takie jak wesela i pogrzeby i jest największym symbolem w kulturze Jordanii za hojność.
Smakołyk ten jest spożywany wspólnie z dużego naczynia tacy dla 4-6 osob, które stoją wokół talerza. Jordanczycy spozywaja mansaf ręcznie; formowanie ryżu w male kulki .
mansaf powszechnie serwowany jest na specjalne okazje takie jak wesela i pogrzeby i jest największym symbolem w kulturze Jordanii za hojność.
Smakołyk ten jest spożywany wspólnie z dużego naczynia tacy dla 4-6 osob, które stoją wokół talerza. Jordanczycy spozywaja mansaf ręcznie; formowanie ryżu w male kulki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
komentarze