Na tej stronie sa publikowane zdjecia i artykuly mojego autorstwa.Prosze o niepublikowaniebez mojej zgody.Wszystkie prawa zastrzezone.

poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Ramadan-5 sierpnia


W Jordanii w czasie Ramadanu kazdy musi zaprosic swoja najblizsza rodzine.wiec czasami sa to duze przyjecia,kiedy zjedzie sie cala najblizsza rodzinka.U nas taka impreza odbyla sie wczoraj.tesciowa zaprosila  soich rodzicow i dzieci z rodzinami.Ponad 20 osob  w domu.Full hause.Cale szczescie,ze nie w moim domu,bo bym zwariowala.Tyle ludzi ,dzieciakow wszedzie i wszedzie wlaza.Nie dalabym rady,napewno bym ich wszystkich wygonila.40 minut ob naszego domu,taka wieksza wioska polozona na wyzynach.Bardzo piekne miejsce,pelne  zieleni ,drzew owocowych(gruszek,sliwek,jablek,winogron).a jaki wiaterek..Cudowne miejsce.
.
Oczywiscie mansaf-glowne danie.
 

Mansaf, tradycyjne danie kuchni beduińskiej, składa się z arabskiego ryżu, kwaśnej śmietany(jamid) i baraniny lub kurczaka, które było przyprawiane z aromatycznymi ziołami. Duże tace pokryte są ryżem, na których mięso jest wrykladane i posypane  migdałami no i oczywiscie polewane kwaśna śmietana.

 mansaf powszechnie serwowany jest  na specjalne okazje takie jak wesela i pogrzeby i jest największym symbolem w kulturze Jordanii za hojność.

Smakołyk ten jest spożywany  wspólnie z dużego naczynia tacy dla 4-6 osob, które stoją wokół talerza. Jordanczycy spozywaja mansaf   ręcznie; formowanie ryżu w male  kulki  .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

komentarze

zobacz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...